48 miljoen euro voor verduurzaming transport en logistiek
Het kabinet stelt 48 miljoen euro beschikbaar voor verduurzaming van transport en logistiek, bleek gisteren tijdens het congres van de Topsector Logistiek. Een grote stap in de richting van de groene doelen van de sector, vindt TLN.
Van die 48 miljoen euro gaat 25 miljoen naar de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI-subsidieregeling). Met die regeling konden ondernemers subsidie aanvragen voor transportoplossingen met een lage of geen CO2-uitstoot (low en zero emission). Bijvoorbeeld voor de aankoop van schone voertuigen om zero emission stadslogistiek mogelijk te maken of het bouwen van waterstoftankstations. De rest van het bedrag, 23 miljoen euro, gaat naar de Topsector Logistiek, die de Nederlandse logistiek met dat geld verduurzaamt, onder meer met de projecten Green Deal ZES en Lean & Green.
‘Sector heeft het zelf verdiend’
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW was bij de bekendmaking vol lof over de inspanningen van de sector transport en logistiek om te verduurzamen. Ondernemers hebben veel goede verduurzamingsaanvragen ingediend; dat beloont ze nu met extra budget. ‘De logistieke sector heeft het zelf verdiend’, aldus Van Veldhoven.
‘Begin van enorme transitie’
TLN is blij met het extra budget voor de verduurzaming van transport en logistiek. TLN-voorzitter Arthur van Dijk: ‘We staan aan het begin van een enorme transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare, groene energie. TLN heeft als ambitie om de CO2-emissies van transport en logistiek in Nederland in 2030 te halveren. We willen die omslag zo snel mogelijk maken en de komende jaren zijn daarbij van cruciaal belang. Het extra budget voor vergroening van de sector ondersteunt de talrijke innovaties waarmee ondernemers in onze achterban aan de slag willen. Daarmee dragen zij bij aan wat wij noemen zero emission in de stad, low emission in het binnenland en high efficiency in de logistiek.’