Datawarehouse als ondersteuning onderbuikgevoel bij bedrijfsvoering

Ooit begon de Van Boxtel Groep met paard en wagen. Inmiddels richt het familiebedrijf uit Heeswijk zich op transport en logistiek, grond-, weg- en waterbouw en sloopwerk, bouwlogistiek en services. Directeur Hein van Boxtel vertelt over het systeem Talis en datawarehouse Dataways. ’Het datawarehouse is de voorlopige kroon op ons werk.’

van Boxtel | Complement

‘Ik geloof al heel lang in de toegevoegde waarde van automatisering. De eerste stap maakten we in 2007, toen we de multomappen verruilden voor het TMS-systeem Talis van Tans. Dat gebruiken we voor het invoeren van orders, de ritplanning en factureren. Talis is met ons meegegroeid tot een allesomvattend bedrijfssysteem.

Alle processen die voor ons bedrijf belangrijk zijn, zitten daarin. Van offerteaanvragen, orders tot kwaliteitsregistraties en afleverbewijzen. Maar ook foto’s van schades en personeels- en voertuigdossiers. Zo zetten we elk jaar nieuwe stappen in de digitale richting.

Data
Eerst moesten de chauffeurs nog papieren dagstaten invullen. Dat gebeurt inmiddels via een app die alle chauffeurs op hun telefoon hebben. Uiteindelijk genereer je door deze digitale manier van werken enorm veel data. De stap die we nu maken, is dat we die data verzamelen en in een datawarehouse zetten. En dat datawarehouse, Dataways, ontsluiten we door middel van BI (business intelligence).

Brandstofverbruik
Met behulp van een slimme data science-tool zetten we data om naar informatie waarmee we onze bedrijfsvoering beter kunnen inrichten. Je hebt bijvoorbeeld informatiestromen vanuit de orders, de voertuigen en het financiële pakket. Als je die samenvoegt, kun je ermee berekenen wat het brandstofverbruik is per rit of per klant en wat de CO2 -uitstoot is per vracht. Verder kunnen we met behulp van BI analyses, tabellen en andere overzichten maken.

Intern sociaal netwerk
Parallel daaraan hebben we een app, Welder. Dat is een intern sociaal netwerk dat we gebruiken voor interne communicatie, van verjaardagen tot informatie over cursussen en voortgangsgesprekken. Het werken met Dataways is nog in ontwikkeling. We zijn nu volop aan het implementeren, zodat we onze bedrijfsvoering makkelijker kunnen verbeteren door op basis van informatie ons onderbuikgevoel te ondersteunen.

Goed doen
Uiteindelijk levert digitaal werken je snelheid, comfort, betrouwbaarheid én werkplezier op. Het is fijn om een klant meteen te kunnen informeren over hoe een rit verloopt. Of te adviseren aan de hand van zijn bestelgedrag. Maar ook om een chauffeur te ondersteunen in verbeteringen in het rijgedrag. Uiteindelijk vinden we het allemaal fijn om te weten dat we het goed doen.

Een tip voor andere bedrijven die gebruik willen maken van slimme ICT-oplossingen? Zorg dat je goed weet wat je wil bereiken, neem kleine stappen. Wij zijn nu zover dat we al onze data via Dataways tot leven kunnen brengen. Dat is de voorlopige kroon op ons werk’.

Beurs ICT en Logisitiek
Je kunt natuurlijk ook voor tips voor slimme ICT-oplossingen terecht bij de Beurs ICT en Logistiek op 8,9 en 10 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Lees hier meer over de beurs en hoe je je kunt aanmelden.