Minister wil APK en kentekenplicht voor tractoren
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) stuurt in januari 2019 opnieuw een wetsvoorstel naar de Kamer, waarmee onder andere de kentekenplicht voor tractoren moet worden geregeld. Deze wet helpt de oneerlijke concurrentie in het goederenvervoer aan te pakken.
De minister kondigde dit voorstel aan tijdens een debat in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid op 13 december.
Het wetsvoorstel gaat wederom over de langverwachte algemene kentekening, APK-plicht voor bepaalde tractoren, snelheidsverhoging naar 40 kilometer per uur, toelating tot meer wegen en een centrale breedte-ontheffingverlening voor land- en bosbouwtrekkers (lbt’s) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (mmbs’en) en daarachter meegevoerde aanhangers en verwisselbare getrokken machines. TLN heeft ook bij de totstandkoming van dit nieuwe wetsvoorstel de belangen van de transportsector bepleit.
Eerlijkere concurrentie
Met deze maatregelen verbetert niet alleen de verkeersveiligheid, maar kan er ook eindelijk adequaat gehandhaafd worden op overtredingen met deze ‘truckende tractoren’ die, net als vrachtauto’s, steeds vaker op allerlei wegen worden ingezet voor (beroeps)goederenvervoer. Denk daarbij aan snelheidsovertredingen, door rood rijden, overbelading, rijden zonder NIWO-vergunning of VIHB-registratie, rijden op wegen die verboden zijn voor deze voertuigen, enzovoorts. Met de beoogde registratie en kentekening bij de RDW zijn zowel voertuigen als houders bekend en kan vervoer met deze voertuigen niet meer onder de radar van de wet blijven plaatsvinden.
Dreigende EU-boete
Het wordt de derde keer in een tijdsbestek van tien jaar dat een wetsvoorstel voor meer regelgeving rondom lbt’s en mmbs’en in de Tweede Kamer wordt behandeld. Deze ‘APK’-wet, mits spoedig aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer, zorgt er ook voor dat Nederland eindelijk aan de Europese APK-plicht voor tractoren gaat voldoen. Zo wordt de voor Nederland dreigende miljoenenboete vanuit de EU hopelijk voorkomen. De EU heeft Nederland herhaaldelijk op de vingers getikt, omdat ons land nog steeds geen registratiesysteem en APK-plicht voor tractoren heeft ingevoerd.