Opnieuw meldingen rijdende berovingen: wees alert
TLN en de politie ontvangen signalen over criminelen die proberen rijdende vrachtauto’s open te breken. Deze en vorige week waren er meerdere incidenten, bij vrachtauto’s die vertrokken vanuit Tilburg.
De politie en TLN vragen vervoerders waakzaam te zijn en medewerkers te informeren over deze vorm van ladingdiefstallen.
Blijf rijden en bel 112
Politie en TLN vragen transportbedrijven hun chauffeurs te instrueren om alert te zijn op personenauto’s die voor de vrachtauto gaan rijden, zodat de vrachtauto gedwongen wordt om snelheid te verminderen. En de chauffeurs te vragen in zo’n geval het kenteken van de personenauto te noteren. Het is van belang om te zorgen dat de vrachtauto blijft rijden, zo nodig van rijstrook te wisselen en direct 112 te bellen. Ook bij laad- en losplaatsen van waardevolle goederen is extra alertheid op verdachte personen of auto’s op zijn plaats.
De Landelijke Eenheid (Nationale Politie) verricht onderzoek naar aanleiding van de meldingen. Doe altijd aangifte en stuur de aangifte naar securityspecialist Hélène Minderman van TLN (hminderman@tln.nl). Zij bundelt de incidenten, zodat TLN gericht kan helpen dit soort berovingen uit te bannen. De politie vraagt chauffeurs die mogelijk getuige zijn geweest van dergelijke diefstallen of informatie hebben zich bij de politie te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.
Methode
Rijdende berovingen vinden over het algemeen op de volgende manier plaats. Terwijl een auto voor de vrachtwagen rijdt en deze dwingt snelheid te minderen rijden twee auto’s naast elkaar om het achteropkomend verkeer op afstand te houden. Een vierde auto gaat achter de vrachtauto rijden. Een van de inzittenden klimt uit het dakraam, kruipt op de motorkap en breekt met een slijptol het slot van de vrachtauto open en laadt de goederen uit de vrachtauto en in de eigen auto. Die zit vaak vast met een tuigje, zodat hij niet kan vallen. Dit gebeurt meestal op onverlichte delen van de snelweg. Door die twee auto’s die de rest van het verkeer ophouden, hebben medeweggebruikers vaak niets in de gaten.
Gevangenisstraf
In juli 2017 hield de politie vijf Roemenen aan op een vakantiepark op de Veluwe voor betrokkenheid bij de diefstal van een lading smartphones uit een rijdende vrachtwagen op de A73. In maart van dit jaar werden de mannen veroordeeld tot vijftien maanden celstraf voor heling van de telefoons. In augustus 2017 is een Roemeen aangehouden op de A15 bij Nijmegen na een mislukte poging tot diefstal uit een rijdende vrachtwagen. Hij is later tot één jaar celstraf veroordeeld. Daarna is het in Nederland stil geweest met dergelijke stuntdiefstallen. In andere landen zijn wel dergelijke diefstallen gemeld. Bijvoorbeeld in oktober dit jaar vijf gevallen in Groot Brittannië.