RDW: ‘Pas 155.000 registraties, actie nodig!’

Bij de RDW zijn tot en met 7 juni pas 155.000 aanvragen binnengekomen voor het registreren van motorrijtuigen met een beperkte snelheid, tractoren en aanhangers. Met nog maar een half jaar te gaan in de conversieperiode, is het dus nog een flinke klus om de naar schatting 550.000 tot 700.000 betreffende voertuigen van vóór 1 januari 2021 nog dit jaar geregistreerd te krijgen.

heftruck

Via een omvangrijke mediacampagne roept de RDW op om nog dit jaar de registratie online en tegen lage kosten te regelen. Dit is niet alleen een wettelijke plicht, maar wachten met registreren tot in 2022 betekent automatisch een individuele schouwing bij de RDW. Dit kost honderden tot duizenden euro’s meer per voertuig.

Wees op tijd

Ook TLN blijft haar leden daarom wijzen op tijdige registratie van voertuigen die op de openbare weg komen. Het gaat bij motorrijtuigen met beperkte snelheid om voertuigen die bijvoorbeeld worden ingezet voor (interne) logistiek, bij havenactiviteiten, in de bouw en voor infrastructurele werken, zoals heftrucks van meer dan 1,30 meter breed, terminaltrekkers, reachstackers, shovels, graafmachines en knikdumpers. Wacht niet te lang, want wachttijden kunnen de komende periode gaan oplopen. Tot 1 november 2021 is het ook mogelijk om een bulkaanvraag voor meer dan 200 voertuigen tegelijk te doen.

Eigen kenteken, maximumsnelheid en verzekeringsplicht

Bestaat er registratieplicht, dan moet er in de meeste gevallen ook een eigen kentekenplaat worden gemonteerd. Bijvoorbeeld als er met het voertuig sneller gereden wordt dan 25 km/u. De kentekenplaat moet goed zichtbaar aan de achterzijde op het voertuig bevestigd worden. Uiterlijk 1 januari 2025 moet op elk geregistreerd voertuig een eigen kentekenplaat zitten. Getrokken materieel dat niet sneller mag/kan dan 25 km/u en niet ontheffingsplichtig is, hoeft niet geregistreerd te worden en mag ook een witte kentekenplaat (volgplaat) hebben. Voertuigen met een eigen kenteken mogen buiten de bebouwde kom maximaal 40 km/u rijden. Binnen de bebouwde kom mag dat alleen op wegen met gescheiden fietspaden. Voor niet-gekentekende voertuigen blijft binnen en buiten de bebouwde kom maximaal 25 km/u gelden. Gekentekende voertuigen moeten ook verplicht apart worden verzekerd. Dit kan niet meer op een zogenaamde bedrijfspolis.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp en de mogelijkheid om conversievoertuigen online te registreren naar de website van de RDW.