Regering werkt sociaal akkoord verder uit

Bij de pensioenopbouw ontstaat een directe relatie tussen premie en opbouw doordat de doorsneesystematiek wordt afgeschaft. Tevens stijgt de AOW-leeftijd minder snel.

Sociale innovatie – DC –

Het kabinet legt deze eerder bekende plannen vast in de Rijksbegroting. In 2022 moeten de nieuwe wetten rond pensioen en AOW klaar zijn.

Zware beroepen

Maar dat is niet het enige in de Prinsjesdagstukken over pensioenen en werkgeverslasten op arbeid. Zo heeft de regering maatregelen aangekondigd voor mensen met zware beroepen. Er komt geld beschikbaar om meer aandacht te schenken aan duurzame inzetbaarheid.

Daarnaast kunnen er afspraken gemaakt worden om werknemers vanaf 2021 vervroegd met pensioen te laten gaan door gebruik te maken van de tijdelijke RVU-vrijstelling, die nog wel verder moet worden uitgewerkt.

Ook komt er een minimumtarief van 16 euro om kwetsbare zelfstandigen aan de onderkant van de arbeidsmarkt meer bescherming te bieden.

Arbeidsrelatie

Vanaf 2020 gaat een webmodule opdrachtgevers en opdrachtnemers vooraf meer duidelijkheid bieden over de aard van hun arbeidsrelatie. TLN vindt dat een eigen voertuig en vervoersvergunning voldoende onderscheidend zijn om zelfstandigheid aan te tonen. Het is vooralsnog de vraag of de nieuwe webmodule ook echt meer duidelijkheid geeft. Daarnaast is de praktijk vaak ingewikkeld, omdat veel zzp’ers niet werken met een uurtarief, maar bijvoorbeeld met een all-in tarief, inclusief materieel. Of ze werken op basis van een bedrag voor een klus en variëren met dit tarief, al naar gelang de marktomstandigheden.

Duidelijk is ook dat de nieuwe regels extra administratieve lasten met zich meebrengen voor opdrachtgevers en zelfstandigen. ​