Wet arbeidsmarkt in balans maakt vast contract niet aantrekkelijker
Het voorstel voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) brengt hoge kosten met zich mee voor werkgevers in transport en logistiek. Daarmee wordt het juist niet aantrekkelijker om mensen in vaste dienst te nemen, terwijl dat nu juist het doel is van de wet.
TLN heeft vooral kritiek op het vervangen van de sectorpremies door één algemene premie, op de extra kosten van de zogeheten cumulatiegrond voor ontslag waardoor dit nog duurder wordt. En de extra kosten die gepaard gaan met het feit dat werknemers al vanaf de eerste dag recht krijgen op een transitievergoeding. Vanwege de oneerlijke concurrentie die payrolling met zich meebrengt is TLN wel positief over het feit dat payrollwerknemers ook recht krijgen op een goed pensioen.
Hogere WW-premie
Nu verschilt de hoogte van de WW-premie per sector. In de sector transport en logistiek is deze relatief laag, omdat de sector veel energie besteedt aan het voorkomen dat werknemers in de WW terechtkomen. In het wetsvoorstel is opgenomen dat alle sectoren dezelfde premie gaan betalen, die sowieso hoger zal zijn dan de huidige premie. De inspanningen van de sector om werkloosheid onder werknemers te voorkomen, worden dus afgestraft met een hogere premie.
Nieuwe ontslaggrond, extra kosten
Het wetsvoorstel biedt werkgevers een nieuwe grond voor ontslag: de cumulatiegrond. Met de nieuwe ontslaggrond kan de werkgever een optelsom maken van verschillende ontslaggronden en op deze manier gemakkelijker een werknemer ontslaan, als dat nodig is. Maar ontslag op basis van die cumulatiegrond betekent volgens het wetsvoorstel wel dat de werkgever een veel hogere vergoeding moet betalen aan de werknemer bij ontslag (transitievergoeding). Dit zal niet bijdragen aan de bereidheid van ondernemers om mensen in vaste dienst te nemen. Vooral ook omdat de transitievergoeding ook bij tijdelijke contracten al vanaf de eerste dag moet worden betaald.
Oneerlijke concurrentie door payrolling
Payrolling biedt werkgevers flexibiliteit. Maar helaas is er bij payrolling sprake van minder goede arbeidsvoorwaarden dan bij een regulier dienstverband. Dit werkt oneerlijke concurrentie in de hand. Om het speelveld tussen reguliere werkgevers en payrollbedrijven gelijk te trekken, krijgen payrollmedewerkers recht op gelijke arbeidsvoorwaarden en ook een adequate pluspensioenregeling van StiPP.
De reactie van TLN wordt meegenomen in de verdere behandeling van het wetsvoorstel. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het wetsvoorstel voor de zomer naar de Raad van State sturen en daarna naar de Tweede Kamer.