Een belangrijke eerste vraag om te stellen bij het sluiten van een overeenkomst is of de persoon met wie je een overeenkomst sluit, dit wel mag doen. Als dat niet zo is, kun je namelijk schade lijden. Bijvoorbeeld omdat de klant je factuur niet betaalt. Wil je meer weten over bevoegdheid?
Wanneer is er een overeenkomst?
Als je met een mogelijke opdrachtgever in gesprek bent voor een opdracht, is er pas een overeenkomst als jullie het allebei eens zijn. Bij zo’n overeenkomst moet je, naast de afspraken over de prijs, ook nadenken over je rechten, plichten en aansprakelijkheid.
Bij een vervoerovereenkomst wordt veel geregeld door het Transportrecht (pdf). Maar, er blijft altijd ruimte over om afwijkende of aanvullende afspraken te maken. Denk daar dus goed over na voordat je een overeenkomst aangaat.
Mondeling of schriftelijk
Je kunt juridisch gezien mondeling zaken doen. Maar wij raden aan om dit altijd schriftelijk vast te leggen, die zowel door jou als door de klant wordt getekend. Bijvoorbeeld:
- Je kan een klant een schriftelijk aanbod doen door een offerte op te sturen die de klant moet aanvaarden. Meer info hierover? Download dan de verdieping ‘Offerte’.
- Een andere mogelijkheid is om naar aanleiding van afspraken die je via de telefoon hebt gemaakt een opdrachtbevestiging op te sturen. Meer weten hierover? Download de verdieping ‘Opdrachtbevestiging’.