Classroom with blackboard, wooden table and books

TLN op school

Wat houdt de logistieke sector vandaag de dag eigenlijk in? Door middel van verschillende boeiende lessen op basis- en middelbare school, neemt TLN graag het voortouw in de sector op kaart zetten.

​​Leerlingen op de basisschool krijgen te maken met hun schoolkeuze. En leerlingen in de onderbouw van de middelbare school met hun profielkeuze. Dat zijn momenten om hen te wijzen op een mogelijke carrière in de logistieke sector.

 

Lespakket Logistiek

De Rijksuniversiteit Groningen en Dinalog ontwikkelden, samen met TopSector Logistiek, een lespakket Logistiek speciaal voor groep 8 van de basisschool en onderbouw middelbare school. Ze worden meegenomen op ontdekkingsreis om meer te leren over de logistieke sector. Logistiek is een spannende bedrijfstak waar veel te doen is en waar mensen met verschillende achtergronden en opleidingen werken.

En logistiek is overal: denk maar aan het kopen van onderdelen die je nodig hebt om een product in elkaar te zetten, het plannen van de productie, het bewaren van producten, het uitwisselen van de productie en het afleveren van producten die via het internet zijn gekocht.

Het lespakket bestaat uit vijf lessen. Na die vijf lessen weten de leerlingen wat logistiek inhoudt én begrijpen ze dat logistiek overal is.

Het kant-en-klare lespakket over logistiek bevat een docentenhandleiding. De lessen zijn te combineren met reken- en taaloefeningen.​

Log in op logistiek

Havo- en vwo-leerlingen maken kennis met logistiek in uitdagende ‘escaperooms’

Voor mbo-, hbo- en wo-ers met een logistieke opleiding is er veel interessant werk te vinden. Toch is de logistiek als toekomstig beroepenveld bij leerlingen, maar ook bij docenten in het voortgezet onderwijs veelal onbekend. En daardoor onbemind.

Om jongeren te laten kennismaken met het werkveld en opleidingen in de logistiek, is aansprekend lespakket ontwikkeld voor 3-4 havo en 4-5 vwo, genaamd Log in op logistiek.

What's happening in de haven?

Er gebeurt veel in de Rotterdamse haven! Maar wat betekent deze haven nou in de logistieke keten? Breng eens een bezoek aan de EIC Mainport Rotterdam (EIC), het educatief centrum van de Rotterdamse haven. Dagelijks bezoeken onderwijsinstellingen in de gehele onderwijskolom met hun leerlingen en studenten de Rotterdamse haven en het EIC. Zij ontdekken en beleven de haven en vele mogelijkheden er te werken.

Een bezoek aan het EIC staat garant voor meer inzicht van leerlingen en studenten in de betekenis van de Rotterdamse haven in de logistieke keten. Het EIC biedt veel informatie over opleidingen en kansen op werk. Daardoor is het mogelijk om een geïnformeerde beroepskeuze te maken voor de toekomst.

  • Meer informatie is te vinden op de website van EIC Mainport Rotterdam.​

Veilig op Weg

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) hebben veiligheid in het verkeer hoog in het vaandel staan. Samen ontwikkelden zij het lesprogramma ‘Veilig op Weg’.

Transport en logistiek leren kennen met de PSO-box

Leerlingen op een leuke en praktische manier kennis laten maken met de sector transport en logistiek? Gebruik dan de PSO-box ‘Let’s go’. Deze box is ontwikkeld door het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en is een bron van informatie. Het is goed te gebruiken tijdens de PSO-uren (of LOB – loopbaanorientatie en begeleiding), waar leerlingen leren over verschillende sectoren. De hoofdrol in deze box is voor vier jongeren die werken in transport en logistiek. Zij vertellen over hun werk als chauffeur, logistiek medewerker, kraanmachinist en planner. Via opdrachten, filmpjes en een bordspel worden de leerlingen bewust van de mogelijkheden in de sector.

STL is de uitvoeringsorganisatie van SOOB. Zij zorgen voor instroom en duurzame inzetbaarheid van vakbekwaam personeel in de sector transport en logistiek.

  • ​​Meer weten over de PSO-box of wilt u er een bestellen? Kijk dan op de website van STL.