Schade
Wanneer je te maken hebt met schade, wil je uiteraard zo snel mogelijk antwoord op vragen als ‘Wie is er aansprakelijk?’, ‘Kan ik mijn schade op iemand verhalen?’, ‘Onder welke polis valt de schade?’.
Schade is natuurlijk heel vervelend, maar komt helaas weleens voor. In verschillende vormen. Wanneer bepaald is wat voor soort schade het is, moet bekeken worden onder welke verzekering het valt en of het gedekt is.
Wanneer er schade is, is het aan te raden voorzichtig te zijn met het aanvaarden van de aansprakelijkheid. Laat dit over aan de verzekeraar. Op die manier voorkom je dat je te snel iets aanneemt, wat het verweer van de verzekeraar kan benadelen.
Contractuele relatie
Is de schade ontstaan bij de uitvoering van een overeenkomst, zoals een vervoerovereenkomst of overeenkomst voor logistieke dienstverlening? Dan kan de aansprakelijkheid worden bepaald op basis van afspraken in de betreffende overeenkomst of algemene voorwaarden.
Is er geen contract met de schadeveroorzaker? Dan hangt het ervan af of je kunt bewijzen dat hij/zij onrechtmatig heeft gehandeld. Het kan ook zo zijn dat je schade op iemand kunt verhalen omdat diegene op basis van ‘een bepaalde hoedanigheid’ aansprakelijk is. Je kunt dan denken aan een ouder, werkgever of eigenaar van een gebouw.
Ik ben zelf aansprakelijk
Het bovenstaande geldt ook voor wanneer je zelf aansprakelijk bent. Ben je verzekerd voor de geclaimde schade? Meld die schade dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Laat de afwikkeling ook over aan de verzekeraar, op die manier voorkom je dat de schade wellicht niet verhaald kan worden.
TLN juristen
Wist je dat er een heel juristenteam voor je klaarstaat bij TLN? Zij kunnen helpen met de ontvangen schadeclaims. Bijvoorbeeld als je het niet eens bent met de aansprakelijkstelling.